Lehevaatamisi kokku

teisipäev, 22. detsember 2009

Pilguheit nõukogudemaale ehk autoga viikingite jälgedes. 6. viiv


Issandamuutmise klooster ehk pilkupüüdev perekond

Mälestusmärgist eemal, kõrgendikul, vilksab puude vahelt kiriku kupleid. Vaata pilti!
Foto NAGI's: 1000px_8220

http://fotki.yandex.ru/users/akaasik/view/136923/?page=1

Mgari Issandamuutmise õigeusu klooster asutati 1624 aastal. Ajapikku ehitati puidust ehitiste asemele kivist hooned ja aiamüür. 18 sajandil valmisid kellatorn ja kirik, kokkusobitatud vene puidust arhitektuuri ja bütsantsliku stiiliga. Kloostris on viibinud Bogdan Hmelnitski poeg, külastasid aga Peeter I, keisrinna Elisabeth, ja Hetman Mazepa ning Taras Ševtšenko. Kloostrisse on maetud tuntud kirikutegelasi.

Kloostri harmoonilisele arengule tuli 1919 aastal tagasipööre.

Klooster avati taas 1994 aastal. Asub looduskaunis kohas. Orus on luigetiik.

Sõidan lähemale. Kahe kloostri peale on üks tegutsev kirik, kus 4 nunna ja 27 munka käivad koos jumalateenistusel. Naiste kloostri kirik on taastamisel. Vaata pilti!
Foto NAGI's: 1100px_8236

http://fotki.yandex.ru/users/akaasik/view/136931/?page=1

Üks ehitusmees oli teeninud aega Haapsalu lennuväljal. Tema vilunud kõrv eraldas täpselt, kust maalt olin pildistama sõitnud. Kohtume veel kindlasti ja näitas taevalaotusele.

Mine tea! Aga kui Ilmutuse kirik saab valmis, siis ehk varemgi, et teha uus foto. Kiriku restauraatoreid on aidanud Taras Ševtšenko piltide ja jooniste uurimine, mida ta Kiievi arheoloogilise komisjoni liikmena 1843-1846 aastal Poltaava kubermangus oli jäädvustanud. Peamine põhjus tagasi tulekuks on pääs kilomeetrite pikkusesse koobastikku, mis kaevatud XI sajandil ja seintel ajaloolised kirjed. Oletatakse, et praeguse maapealse kloostri asemel oli algselt koobasklooster.

Kodusõja ajal oli tunnelites lõhkeainete ladu ja hiljem käik mineeriti. Iidsete maaaluste kloostrikäikude avamiseks, et vältida ootamatuid plahvatusi, otsitakse endise nõukogudemaa kaitseministeeriumi arhiividest miinide paigutuse kaarte. Mgari Issandamuutmise kloostri kodulehte peetakse Ukraina kloostrite seas parimaks. http://www.mgarsky-monastery.org/

Võib loota, et kui avatakse mõni kloostri maaalune käik, sellest internetis teavitatakse. Kloostri väravas istub kerjus ja on lugeda päevakava, millal korraldatakse jumalateenistusi. Vaata pilti!
Foto NAGI's: 1100px_8244

http://fotki.yandex.ru/users/akaasik/view/136932/?page=1

Kõrgendikust 100 meetrit allpool voolab mittesügav Susi jõgi. Oletatakse, et jõe alt läheb kloostrisse tunnel. Jõe ja kloostri vahele jääb Mgari küla pikim tänav. Nõukoguliku traditsiooni järgi kannab Lenini nime. Drastiline mälestus nimest, kelle võimule tulekuga hukati siin kõik mungad ja kloostrist tehti kulakute kinnipidamise koht, hiljem sõjaväe ladu ja lõpuks pioneerilaager .

Kloostripoolsel mäeveerul on mais juba üle minu pea kasvanud! Sultan tipus, jagab tuulega tolmu. Puhas sooline ebavõrdsus, tippu ei kasva ükski emasõis.

Jõgi on kalamaime täis. 30 kraadisest soojusest oli ujuma pääsemine mõnus elamus. Huvitav, kuidas kloostri müüride taga pikas rüüs palavusega võideldakse. Ilmselt aitab aktiivne tegevus ja mõõdukas söömine. Seal ei näe higistavaid ülekaalulisi. Hommikune liturgia algab kell 6, õhtune jumalateenistus kell 17 ja kestab kuni 20. Kellatornist kaikub kellahelin kaugele. Vaata pilti!
Foto NAGI's: 1100px_8251

http://fotki.yandex.ru/users/akaasik/view/136933/?page=1

Söögiaeg on keskpäeval ja õhtul kell 8. Pärast sööki õhtupalve, mille järel saab magama minna.

Mungad paastuvad nädalas kolmel korral: esmaspäev, kolmapäev ja reede. Kloostri asukad valmistavad mööblit, neil on oma mesila, lindla, koguvad ravimtaimi, kasvatavad toiduvilja nisu ja rukist, valmistavad kalja. Kloostri mett on hinnatud toidulaatadel ja saab osta kohapeal. Eriti lahked olid nunnad: palun pildistage, võite siseneda, oleme avatud, tulge jälle. Jah, kehakaal väheneks kloostri igapäevases tempos kindlasti. Kuid mitu korda mugavamalt saab sellest lahti Evpatooria kuurortlinnas, kuhu paari päeva pärast jõuangi.

JÄRGNEB…

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar