Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 24. detsember 2009

Pilguheit nõukogudemaale ehk autoga viikingite jälgedes. 7. viiv



Poltaava ehk linn võidupärjaga


Taamal on päikeselilled oma energiaallikale truult silma vaatamas. Täielik kuuletumine. Eile jälgisin, et õhtupoole nad enam päikest ei vaata. On keskpäev.

Sõidu jooksul näen esimest korda, et linna nime ei kaunista kõrged postamendid või rahvusornamentika. On lihtsad tähed POLTAAVA, ent see eest on kõrgust, vähemalt 1 m.

Teeääres, peale 400 km sõitu, õigeusu rist ja pilved, mis kutsuvad pildistama. Vaata pilti!
Foto NAGI's: 1100px+8262

http://fotki.yandex.ru/users/akaasik/view/137282/?page=1

Uudistan keda püha rist meeles peab. Tundub, et õigeusu kirik on leidnud sobiva juhuse kuulutada, kuidas kõik koos võtsid vastu ristiusu. Novgorodi vürst Vladimir, võidelnud end Kiievi suurvürstiks, muutis paganliku kultuse. Teda ristiti 998 aastal nagu edasi kogu rahvast Kiievis, Poltaavas, Polatskis, Novgorodis ja mujal, kogu Kiievi-Venes. Algas kirikute ehitamise ajastu ja kreeka õigeusu levik.

Praegu, 20 aastat tagasi, oli Valgevenes, Ukrainas ja Venemaal riikide iseseisvuse taastamine olulisem, kui suurejooneliselt tähistada kristluse 1000 aastapäeva. Tänaseks, rahvustunnete lõkkele puhkemise aegu, on tunda vastandumist Venemaaga. Selle vastumõjuks, on Moskva patriarhaadi õigeusu kirikukogudused aktiviseerinud kampaaniat, et oleme kõik koos vendadega Venemaalt. Korraldatakse ristikäike meenutamaks, millal õnnistati kristlust. 2008 täitus 1020 aastat ristiusu vatsuvõtmisest Kiievi- Venes, mis kujunes märkimisväärsemaks, kui oli 1000 aastase juubeli tähistamine. Ka Püha Rist, Poltaava linna alguses, pole pärit suurest tähtpäeva ajast, vaid aastast 2008. Pühendus „Päästa ja Hoia“ mõjub suursugusena ja on väljapeetud kujunduses. Risti õnnistas Poltaava piiskopkonna pastor Filipp, kes on ka Mgari kloosti peapiiskop.

Parkimisplatsil märkas noormees lähedalasuvast Lada autesindusest kuidas suunatuld vilgutasin. Relee oli eelmisel päeval streikima hakanud, vilkus kui ise tahtis ja pidin ise hoovaga kaasa aitama. Abipakkuja taipas hoobilt probleemi ja mõne minutiga olime auto osade turul. Osta mida tahad! Läksime teadja kaupmehe juurde, tema suunas edasi ja asi lahenes. Ostsin tagavaraks teisegi, kui esimese ära proovisin. Suunatulede relee sain 19 grivna eest ehk 28 krooniga. Nii odavalt ja ilma teenustasuta. Auto kaitsmete karbis on mitu sarnase kujuga vidinat, mina poleks osanud õiget välja valida. Nüüd oskan tänu lahkele poltaavalasele.

Poltaava nimi on meile tuttav ennemini linna lähedal toimunud lahinguga, kui linna endaga. Kohtumine ajalooga algab keskväljakult. Turistid jäädvustavad end Võidusambaga, mille otsa on kotkas lennanud. Vaata pilti!
Foto NAGI's: 350kb _8297_3

http://fotki.yandex.ru/users/akaasik/view/137284/?page=1

Peale lahingut, tervitasid linnaelanikud garnisoni sõdureid ja väejuhte. Kohta, kus 27. juunil 1709. aastal toimus kohtumine Peeter Suurega, otsustati 100-aastane juubel eriliselt märgistada. Võidu väärikaks tähistamiseks koguti 135000 rubla. Arhitektide M. Amvrosimov ja Toma de Tomon projekti järgi ehitati mälestusmärk. 16 meetri kõrguse samba hall graniit, on pärit Krementšugi karjäärist. Monumenti kroonib kullatud kotkas, kes hoiab sõjanooli ja lahinguväljale suunatud võidupärga. Raha kotka ja teiste pronksist kujude ja muu kaunistuste tarvis annetas tsaar Aleksander I. Võidusammas valmis 27 juulil 1811 aastal. Samal aastatuhandel ehitati ümarväljakut palistavad administratiivhooned. Võidusammas, koos ümbritseva pargi ja klassitsistlikus stiilis hoonestikuga keset linna, moodustab pilkupüüdva ansambli. On rütmi, harmooniat ja ajaloolist linnakultuur ilu. Vaata pilti!
Foto NAGI's: 1100px++8282


http://fotki.yandex.ru/users/akaasik/view/137287/?page=1

Nunnaklooster ehk noore sõjapealiku staap

Vanima miljööväärtuse leiab kõrgelt künkalt, kui kesklinna ümarväljakust mööda Frunze tänavat üles sõita. Nagu enamik keskaja kloostreid, nii ka Poltaava Ülestõusmise klooster, on ehitatud mäe otsa ja sellel on olnud kindluse ülesanne. Peale Rootsi kuninga staabi lahkumist algas kloostris õitseaeg, ent kahjuks mitte isiklikult Karlile. Tal jäi veel 3 aastat elada, suri 21 aastasena. Tema lapseelu algas sõjamängudega ja lõppes päris sõjas. Karl XII oli viimane valitseja Euroopas, kes hukkus lahingväljal.

Klooster asutati 1650 aastal, Vorskla jõe ja Poltavka oja liitumiskohal. Väike lisajõgi on tuntuks saanud nimega Tarapunka, mis oli Poltaavas sündinud kuulsa nõukogude estraadiartisti hüüdnimi.

Esimesed kloostri hooned olid puidust. Sajandi lõpus kahjustasid neid krimmi-tatarlased. Purustused suurenesid 1709 aastal, kui kloostri lähedalt, metsaga kaetud künkalt rootslased ja teisel pool nõlva, üle külatee, paiknenud Poltaava garnisoni suurtükid, vastastikku tulistasid.

18. sajandil asendati puidust ehitised kivist hoonetega. Olgugi, et kirikud, kellatorn ja peahoone valmisid eri aegadel, on moodustunud harmooniline tervik. Püha Risti õigeusu katedraal on ainus seitsmekupliga Ukraina kirik ja kaunis baroki näide. Vaata pilti (2 risti jäävad kuplite varju, kõrgemast punktist ja paremale polnud kahjuks ruumi astuda)
Foto NAGI's: 1100px_8330

http://fotki.yandex.ru/users/akaasik/view/137286/?page=1

20 sajandil katkes mitmel korral kloostri töö. Nõukoguliku traditsiooni kohaselt muudeti klooster raudteelaste klubiks, seal töötas ajalooarhiiv, oli laste töökoloonia ja üliõpilaste söökla. Saksa okupatsiooniaastail klooster taastati. Sõjajärgsel ajal oli kloostris kuni 100 nunna. Kloostri territooriumile oli maetud kuulsaid kultuuritegelasi ja vaimulikke. Kloostrimüüri ääres oli surnuaed. Kadunud hauatähistega maalappidel kasvatati aedvilju. Ent täielik kalmistu häving saabus 1960 aastal, kui valitsuse poolt klooster suleti ja nunnad paigutati vanadekodudesse. Hauakive ja ausambaid kasutati ehitusmaterjaliks. Kloostriruumidesse paigutati psühhaatriahaigla ja ladustati meditsiinitehnikat, väiksemast kirikust sai autoremonditöökoda. Ukraina iseseivumisega taastati klooster. Praegu on seal 19 nunna. Vaata pilti!
Foto NAGI's: 1000px_8340

http://fotki.yandex.ru/users/akaasik/view/137288/?page=1

Mida enam kaunist sajanditevanust õigeusukirikute arhitektuuri vaadata ja jäädvustada, seda raskemaks meeleolu muutub. Tekib isegi tahtmine eemalduda või kirikutele vaid pildistamise tarbel läheneda. Järjepidev tutvumine usklike ahistamise looga on masendav. Kergem on lüüa käega, see ei puutu minusse. Aga aukartus ajaloo vastu!. Kurja pole teinud loom, vaid mõtlev olend, kelleks ennastki pean. Ja kaugete geeniahelate pidi oleme samavõrd seotud, kui omal ajal Varjaagide meri Musta merega. Ajaloo ja tõe ning kloostri uudistajatest pole puudu. Vaata pilti!
Foto NAGI's: 1000pxl_8353



http://fotki.yandex.ru/users/akaasik/view/137283/?page=1&ncrnd=4981

Tähelepanuväärt seos kunagise Poltaava kubermanguga on Venemaa ja nüüd ka Ukraina klassikul. Nikolai Gogol õppis Poltaava rahvakoolis.Tema novellidest tuntud Dikanka külas on, lisaks kirjaniku vanemate mõisale, vaatamisväärne ka kaunis õigeusu kirik. Ei saa me ilma sibulkupliteta! Diganka on praegu 8 tuhande elanikuga linnastunud küla. Otse põhja sõites jääb Poltaavast 30 km kaugusele.

JÄRGNEB…


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar